Friday, May 18, 2007

20 мај
На 20 мај во Њујорк ќе се продава Garçon à la Pipe од Пикасо.
На 20 мај во Скопје ќе ми биде роденден.

Tuesday, May 15, 2007

Зебра: Дали еротиката се уште продава?

Аман, до кога веќе со...

... патријархалното фалогоцентрично разбирање на сексуалноста и телото, според кое Марија Шерифовиќ не е сексуална, како да во традиционалната претстава за машкост која Марија ја изразува, слави и олицетворува нема сексуалност

... третирањето на калифорнискиот (и медитеранскиот) модел на женско тело како нормативен под капа дека едноставно и природно, тоа е убаво - како да идејата за убавина на еден уредник на дневен весник треба да биде сеопшта идеја за убавина

... храброста да се зборува дека треба да се истакнува сексуалноста заради успех на естрадата, храброст која оди рака под рака со срамот од вербализирање и именување на делови од сопственото тело (Елена Ристеска)

... есенцијализација, генерализација и мистификација на машкоста, женскоста и тврдењето дека една жена едноставно треба да знае да се носи како жена, да има држење како жена, и да биде вистинска жена, што и да значи тоа (Буле)

... доживувањето на жените како зачин (ова не е метафора, туку цитат на Горан Михајловски) на секојдневието, само еден од многуте accessories на мажите и животот

... неиздржани квазисериозни дискусии без елементарно познавање на теориски дискурси, дискусии кои запнуваат кога единствениот родово образуван учесник (Катерина Колозова) ќе спомне комодификација, политика и обесмислување

... лажен морал и двојни стандарди според кои не е ок да пеат девојчиња на детски фестивал за дечковци и слично, а ок е да се стави гол женски задник на насловна страна покрај текст за СПЦ и МПЦ, затоа што тоа е убаво

... рестриктивен дихотомен епистемолошки пристап од типот на црно, бело, да, не, без претходен обид за редефинирање на веќе одамна неоперативните термини

...

Има уште милион моменти за кои може и треба да се дискутира, ама во некој следен пост. Сега за сега, за да ми биде конструктивно мрчењето, имам една идеја.

Јас предлагам да се направи една емисија што ќе се вика Магаре. Во неа ќе се разговара на разни теми што го допираат постоењето во сите негови олицетворувања (телесно, емотивно, интелектуално, сајбер и сите останати можности што заради фалогоцентричната епистемологија и методологија на симболичкиот поредок кому му припаѓам не можам во моментов да ги согледам). Магарето е сиво, недефинирано (барем според традиционалните концепти за дефиниција), не зазема став, не суди, а бидејќи е хибрид, односно инкорпорира различни карактеристики, очекувања и предрасуди - соодветно е за теориско-сеирџиско промислување на живеењето денес.

Monday, May 14, 2007

Мај во NY

May Weather:

 • Average High: 22°C
 • Average Low: 13°C
 • May offers great weather for visiting New York City it's warm enough to spend a lot of time walking around, but cool enough to remain comfortable.

What to Wear:

 • pack an umbrella
 • evenings can be cool, so pack a jacket
 • a sweater
 • comfortable walking shoes

May Perks:

 • great weather for visiting New York City
 • summer crowds have not yet arrived
 • perfect time of year for New York's many walking tours

Good to Know:

Memorial Day is the last Monday in May and it's a holiday to commemorate those who've died in defense of America. It also marks the beginning of summer for many Americans. Many New Yorkers leave for the holiday, but aside from government offices, banks and post offices and some smaller stores, most tourist services remain open.

May Highlights/Events:

 • Cinquo De Mayo
 • Tribeca Film Festival
 • Bike NY: Great 5 Borough Bike Tour (1st Weekend)
 • Mother's Day
 • Dance Parade
 • AIDS Walk NY (3rd Sunday)
 • Ninth Avenue International Food Festival
 • "Toast of the Town" Wine Tasting
 • Fleet Week
 • Baseball Season
 • Women's Liberty Season (WNBA)
 • Memorial Day