Friday, May 11, 2007

Angelene

Вчера, сосем случајно, ми се поврзаа некои нешта.
Го читав расказот 'Pretty Mouth and Green My Eyes' на JD Salinger, еден од моите омилени раскажувачи, и имаше еден дел во текстот што ми делуваше толку познат што почнав да си го пеам (?!). Ми текна дека всушност, PJ Harvey, една од моите омилени изведувачи, има песна со истиот текст на Salinger (Angelene)! Ја пуштив и читав паралелно, зашто супер е кога два битни моменти (одличен расказ + одлична песна) ќе се поврзат преку нешто заедничко, посебно вака неочекувано. А двајцата имаат и иста структура на име - иницијали + презиме :)My first name Angelene

Prettiest mess you've ever seen
Love for money is my sin
Any man calls, I'll let him in
Rose is my colour, and white
Pretty mouth and green my eyes
I see men come and go
But there'll be one who will collect my soul and come to me
Two-thousand miles away
He walks upon the coast
Two-thousand miles away
It lays open like a road
Dear God, life ain't kind
People getting born and dying
But I've heard there's joy untold
Lays on that open road in front of me
My first name is Angelene

Thursday, May 10, 2007

златко

Златко е еден од луѓето заради кои се уште го сакам Скопје.

Кога го запознав уште одамна не ми се веруваше дека ја сака истата музика што јас ја сакам, и тоа не само општо познатите изведувачи заеднички за многу луѓе тука, туку и се друго што сакам или сум сакала. Не сакам да набројувам, а не сакам ни да тврдам дека никој не ја сака мојата музика - напротив, и баш заради тоа сакам да кажам дека навистина ретко наоѓам некој чиј музички вкус се совпаѓа со мојот, исто толку разновиден, шизофрен и хаотичен.

Златко не е супер само заради музиката што ја слуша, туку и заради комплетниот негов склоп и сензибилитет. Супер е тоа што во Скопје има уште такви луѓе.

Wednesday, May 9, 2007

боб тејл

Пред некој ден си играв со еден боб тејл, и апсолутно мислам дека нема подобро куче за мене од боб тејл! Можеби и бернандинец, ама ова беше ... немам зборови! Се гали, се дружи, скока, се мази, цивка, а не му се гледаат ни очите! Воодушевена сум, си замислував како имам и куче, покрај мачката - циркус за парче ќумур дома :)


Tuesday, May 8, 2007

FSOL


The Acceleratorтолку.

Monday, May 7, 2007

Fly Me to the Moon

Fly me to the moon
And let me play among the stars
Let me see what spring is like
On Jupiter and Mars
In other words hold my hand
In other words darling kiss me

Fill my life with song
And let me sing forevermore
You are all I hope for
All I worship and adore
In other words please be true
In other words I love you


Bart Howard, 1954