Wednesday, March 11, 2009

Креативно пишување

Улица

Како што кажа Марија С, сите носиме црно во Скопје.

На кратко кажано, сакам кога ќе видам убаво облечени луѓе на улица, колку и да реперот за убава облека ми е субјективен. Воопшто не се работи за "дотерување", скапа облека, бои, модели, чуда, туку за опуштеност и игривост во ставот и пристапот... На пример, кога гледам фотки од луѓе во други градови, има луѓе кои им се гледа тоа, едноставно знаеш дека се забавуваат, знаеш дека се опуштени и уживаат... За разлика од тоа, во Скопје на улица гледам луѓе за кои се некако знаеш дека се напорни, неинтересни, се замараат и себе си и другите со глупости, едноставно шират не толку негативна, колку досадна енергија. Знам дека е тесноградо и ограничено и наивно да се проценуваат луѓето според облеката што ја носат, и не сакам да го правам тоа. Едноставно, би сакала да живеам во град во кој луѓето си играат, се забавуваат, се препуштаат на убави нешта, почнувајќи од облеката па навнатре - игривост, спонтаност и незамарање (не ми текнува на поубав збор)... Ете, тоа.

Колку убав текст...