Monday, April 2, 2007

анализа-шманализа

Сакав вака понеделнички, да изблогирам за Бојан 13 и да направам некој пресек на рекламите во .мк со феминистичко/постоколонијален осврт, ама ме мрзи... Ај може подоцна. Или утре.

10 comments:

Darko said...

Што да го коментираш Бојан 13-ка. Го виде ли во петокот, невеста. Коментар потребен ли е? Потребен е. Кај отиде државава.

Владимир said...

Дарко, тебе ти е криво што не можеш да бидеш невеста, па ајде сега удри на Бојан(а).

Остај те го човекот (жената) на раат.

Дарко said...

А си го гледал и ти, па и ти би сакал да бидеш во бело, а? И ама забегавме, Сашкеее напиши текст, па да има што да коментираме. :)

bluessence said...

Сакав уствари да напишам за тоа дека Бојан не е ни свесен за неговата улога во pop.consumer.culture.mk, и за тоа дека после Невестата, јас сериозно почнувам да си го менувам мислењето за него, скоро слично на мислењето што го имам за Bridget Jones's Diary, која е толку лоша што е одлична! Ама немам време сега да образложам и аргументирам, морам да направам еден глуп лифлет.

bluessence said...

Во бело, во бело...


- изјави Соња Тарчуловска (мада за мене, секогаш ќе биде Соња Величковска)

Даниела said...

Сашка
Ајде напиши тескт за Бојан па да го коментираме. Јас не гледам дека има некоја добра порака која што може тој ја да пренесе. Може би сум стога ама нема идентитет Бојан.

Владимир said...

Даниела, тоа што Бојан отстапува од конвенционалниот начин на однесување, вклучувајќи го и облекувањето, не значи дека тој нема идентитет.

Токму спротивното. Бојан си има изградено идентитет, кој што е, таков каков што е во случајот - некоја первертирана ТВ икона. Може да ни се допаѓа или не, но неговиот идентитет не е спорен.

Проблемот е подлабок. Тука се поставува вечното прашање - Што е нормално?
Либерализмот со се се што носи со него, ја измести традиционалната рамка и сфакање за тоа што е нормално. Наречето го поп-култура, конзумерско општество, како сакате, но самото западно оштество е длабоко первертирано.

Дали е тоа нормално? Не знам, може да се дебатира.

Дали има иденититет? Да, и те како има.

Дали Бојан има идентитет и дали тој е нормален? Да, има идентитет и што е тоа нормално?

Ептен се распишав, а немав намера.

Дарко said...

Се слагам Владимире дека Бојан има идентитет, најверојатно во погрешно тело или памет. Али не мора да ни го трља од нос на сред ТВ.

Владимир said...

Држи тоа дека не мора да ни го трља од нос на ТВ, но ете го тука е.

А ние секогаш можеме да смениме канал. Така?

Дарко said...

Ама сакам да гледам А1. :((((