Friday, May 4, 2007

уште една супер книга

Да не тупам со анализи и теории, само сакам да кажам дека "Богот на малите нешта" од Арундати Рој е неверојатно добра книга, и во однос на приказна, и во однос на ликови, и посебно во однос на јазикот со кој е напишана.

Ја немам тука книгата за да ставам точни цитати, ама ми текна на еден момент од книгата заради кој и го пишувам овој пост.

Во еден дел, кога зборува за девојчето, Арундати Рој (btw, преубава индијка која има добиено и Букерова награда за оваа книга во 97 г.) употребува една генијална слика - дека нејзините запчиња чекаат да излезат од непцето исто како што зборовите чекаат да излезат од пенкалото...

Книгата е плачечки добра.

No comments: